Muffinki wegańskie to babeczki zdecydowanie dla dbających o zdrowie. Dodatek warzyw plus orzechów pekan sprawia, że trudno mówić o nich puste kalorie. To kalorie w pełni wykorzystane, a do tego pyszne.

Przepis na te smaczne babeczki powstał z połączenia kilku przepisów, a także wykorzystania dostępnych składników w domu. Efekt jest pyszny, a co najważniejsze ich zjedzenie nie wywoła wyrzutów sumienia, bo muffinki wegańskie są dobrze zagospodarowanymi kaloriami, dlatego mogą zastąpić na przykład drugie śniadanie lub być pysznym podwieczorkiem. Nie mają zbyt wiele kalorii. Łatwo się je przygotowuje. Z pewnością Wam się udadzą. A i jeszcze jedno, są wilgotne w środku, więc nawet 3 dni smakują jak świeżo upieczone.
ZOBACZ TAKŻE: Muffinki bezglutenowe, bez jajek i mleka

Składniki (na 12 sztuk):
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 jabłko
- Mała cukinia
- 1 dojrzały banan (niewielki)
- 50 g orzechów pekan plus 12 sztuk do położenia na wierzch
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g płatków owsianych
- Szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 70 g ksylitolu
- 60 ml oleju rzepakowego
- 120 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cukinię myjemy i także ścieramy na tarce o średnich oczkach. Podobnie postępujemy z jabłkiem. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem lub blendujemy za pomocą blendera. Orzechy pekan siekamy na drobno. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane, sodę, cynamon i ksylitol.

W drugiej misce łączymy ze sobą rozdrobnione: marchewkę, cukinię, jabłko i mieszamy razem z olejem i mlekiem. Następnie całość dodajemy do suchej mieszanki i bardzo dokładnie mieszamy. Dorzucamy posiekane orzechy i jeszcze raz mieszamy. Foremki do muffinów wypełniamy papilotkami ponieważ nie chcemy aby ciasto przywierało do foremek i napełniamy je masą za pomocą dużej łyżki.

Na wierzchu układamy po jednym orzechu pekan dla dekoracji. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie, ale bez termoobiegu) i pieczemy przez 30-35 minut. Muffinki gotowe. Smacznego!
Bardzo podoba mi się propozycja babeczek z cukinià jednakże moje dzieci nie mogà màki glutenowej.Moglaby mi Pani doradzić jakiej mąki bezglutenowej użyć i ile.
W tym przepisie walałabym nie ryzykować podpowiedzią, bo nie próbowałam z mąką bezglutenową. Natomiast może Pani wypróbować ten przepis☺️:
https://cookandlife.pl/babeczki-marchewkowe-dietetyczne/?amp
Tutaj można użyć mąki owsianej bezglutenowej, którą przygotowujemy przez zmielenie płatków owsianych bezglutenowych.
Lub ten przepis:
https://cookandlife.pl/muffinki-bezglutenowe-bez-jajek-i-mleka/
Pozdrawiam!