Bajgle to pyszne bułeczki, które można przygotować w naprawdę łatwy sposób. Są chrupiące i można w dowolny sposób wypełnić ich zawartość. I jeszcze jedno, ulubiona posypka. Można posypać je sezamem, makiem lub pestkami słonecznika.

Bajgle. Prosty przepis
Bajgle. Prosty przepis

Podobno bajgiel bywa mylony często z obwarzankiem. Coś w tym jest. Choć nie jestem ekspertem, bo oryginalny obwarzanek to również dla mnie był do pewnego momentu skomplikowany temat. Dziś już wiem, od znawców Krakowa (to stamtąd wywodzi się zarówno obwarzanek jak i bajgiel), jak wygląda oryginalny obwarzanek. W tym miejscu warto powiedzieć, że bajgle to pieczywo żydowskie, które  zostało wymyślone w Krakowie, w XVII wieku.

Przepis na te bajgle, które w dodatku można wykonać w wersji wegańskiej pomijając ostatni krok, powstał z połączenia kilku przepisów. W związku z tym jest dopracowany. Przetestowany wiele razy, z pewnością Wam się uda. 

ZOBACZ TAKŻE: Bułeczki orkiszowo-żytnie

Bajgle. Prosty przepis
Bajgle. Prosty przepis

Składniki (na 4 bajgle):

  • 250 g mąki pszennej chlebowej typ 1050
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 ml napoju roślinnego/wody

Plus biały sezam i/lub mak do posypania

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy rozczyn: do małego garnuszka wlewamy napój roślinny lub wodę i podgrzewamy, ale delikatnie. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący. Dodajemy cukier oraz pokruszone drożdże; całość mieszamy. Na wierzchu posypujemy łyżeczką mąki pszennej chlebowej. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny tak aby drożdże miały czas zacząć pracować. 

Bajgle. Prosty przepis
Bajgle. Prosty przepis

Po tym czasie wlewamy rozczyn do miski robota kuchennego, dodajemy sól oraz 250 g mąki pszennej chlebowej i za pomocą haka wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto ma być miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu zostawiamy przykryte ręcznikiem na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i dzielimy na 4 równe kulki. Wyrabiamy za pomocą dłoni bułeczki i w każdej, na środku za pomocą palca tworzymy otwór o średnicy kciuka. Tak przygotowane bajgle zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. 

Bajgle. Prosty przepis
Bajgle. Prosty przepis

W międzyczasie zagotowujemy w garnku wodę – około 2,5 litra. Gdy woda zacznie wrzeć ostrożnie kładziemy w garnku bajgle i gotujemy przez około minutę z każdej strony. Wyjmujemy z wody i zostawiamy do wyschnięcia przez dosłownie chwilę. Następnie smarujemy wierzch rozmąconym żółtkiem (w wersji wegańskiej pomijamy ten etap) za pomocą pędzelka i posypujemy ulubionymi nasionami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg) przez około 10-15 minut aż do zarumienienia. Bajgle gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *