Bułki z patelni to pyszne pieczywo domowej roboty bez potrzeby uruchamiania piekarnika. Bardzo puszyste, bardzo chrupiące i co najważniejsze, łatwe w przygotowaniu.

Bułki z patelni - pyszny przepis
Bułki z patelni – pyszny przepis

ZOBACZ TAKŻE: MAZUREK ORZECHOWY-EKSPRESOWY

Choć samo przygotowanie wymaga kilku czynności, to pieczenie trwa dosłownie chwilę. Warto ich wypróbować, bo mnie smakiem przypominają dawne bułki poznańskie, które nie były nadmuchane powietrzem, ale miały pyszną zawartość i nawet z masłem smakowały jak najlepsze danie świata. Teraz brzmi to trochę jak bajka. Przepis jest kombinacją kilku przepisów znalezionych na blogu Justyny Dragan oraz na stronie MojeGotowanie. Polecam Wam, wypróbować ten przepis, nie zawiedziecie się . I nawet bez umiejętności kulinarnych poradzicie sobie.

ZOBACZ TAKŻE: Bułki domowe

Bułki z patelni - pyszny przepis
Bułki z patelni – pyszny przepis

Składniki (na 4 bułki, ale polecam od razu podwoić porcje i zrobić 8 sztuk):

  • 7 g świeżych drożdży lub 3-4 g suchych
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • 25 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 230 g mąki orkiszowej typ 630, można też użyć pszennej chlebowej typ 1050 lub zwykłej pszennej
  • Pół łyżeczki soli

Plus 120 g napoju roślinnego lub mleka krowiego oraz 15 g masła klarowanego lub zwykłego (w obu przypadkach rozpuszczamy masło), a także odrobina mąki ziemniaczanej do obsypania bułek. 

Bułki z patelni - pyszny przepis
Bułki z patelni – pyszny przepis

Przygotowanie:

W małej miseczce przygotowujemy rozczyn: umieszczamy ciepłą przegotowaną wodę, drożdże oraz cukier, a także 1 łyżkę mąki i wszytko ze sobą mieszamy. Zostawiamy pod przykryciem na 20 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie w misce przesiewamy mąkę wraz z solą, a także dodajemy podgrzane mleko. Po 20 minutach dodajemy rozczyn i wyrabiamy mikserem z hakiem przez około 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Po tym czasie dodajemy jeszcze masło i wyrabiamy dosłownie chwilę.

ZOBACZ TAKŻE: CHLEB GRYCZANY BEZGLUTENOWY

Bułki z patelni - pyszny przepis
Bułki z patelni – pyszny przepis

Ciasto oprószamy mąką i zostawiamy w misce pod przykryciem na około 45 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i wyrabiamy małe, okrągłe bułeczki. Posypujemy z oby dwóch stron mąką ziemniaczaną. Zostawiamy na 15 minut pod ściereczką. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem, delikatnie smarujemy ją olejem, ale dosłownie 1/3 łyżeczki. Układamy za pomocą łopatki bułeczki na patelnię i pieczemy pod przykryciem przez około 8-10 minut (po 4-5 z każdej strony na nie za dużym ogniu). Bułki z patelni – pyszny przepis gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *