Mazurek orzechowy – ekspresowy to przepis na wielkanocne ciasto bez którego ciężko wyobrazić sobie te wiosenne święta.
Niestety mazurek to ciasto wysokokaloryczne, więc nie ma co się nim za bardzo objadać, jednak mały kawałek nie zaszkodzi i nie zrujnuje codziennych zdrowych nawyków żywieniowych.
Przepis na kruche ciasto mazurka pochodzi z książki kucharskiej, którą dostałam od mojej mamy, a która pochodzi z lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Zmodyfikowałam jedynie zawartość cukru, gdyż ta w oryginalnym przepisie wydawała mi się za duża.
Składniki (na blachę prostokątną, dużą o wymiarach 24x29cm):
- 300 g mąki pszennej luksusowej lub orkiszowej
- 200 g masła
- 70 g cukru pudru trzcinowego lub zwykłego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 gotowane żółtka
Dodatkowo:
- masło orzechowe domowej roboty (przepis tu) – 150 g lub gotowe, dobrej jakości masło orzechowe ze sklepu
- powidła śliwkowe
- płatki migdałowe
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przyrządzamy ciasto kruche. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Żółtka oddzielamy od białek, wkładamy je do sitka i razem z sitkiem wkładamy do wrzącej wody; gotujemy 10 minut. Ugotowane żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sitko.
Do miski z mąką dodajemy masło posiekane na mniejsze kawałki, cukier, żółtka, wanilię i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy masło orzechowe lub jeśli korzystamy z gotowego mamy chwilę relaksu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie, bez termoobiegu).
Wyjmujemy ciasto z lodówki. ¾ ciasta rozwałkowujemy na kształt blachy, w której będziemy piec mazurka. Ja wałkowałam pomiędzy dwoma papierami do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym białkiem.
Z ¼ części ciasta formujemy wałeczek grubości palca, dopasowujemy do obwodu blachy i układamy na kruchym cieście, dociskając do spodu. Za pomocą widelca lub noża tworzymy wzór. Powierzchnię wałeczka smarujemy rozmąconym białkiem. Mazurek wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut na złoty kolor lub jeśli wolimy bardziej przypieczone, chwilę dłużej.
Po 20 minutach mazurka wyciągamy z piekarnika i studzimy. Wierzch smarujemy masłem orzechowym, a na nim za pomocą dowolnej foremki na ciasteczka nakładamy powidła śliwkowe.
Ciasto ozdabiamy płatkami z migdałów według własnego pomysłu. Mazurek orzechowy – ekspresowy gotowy. Smacznych świąt!