Kotlety ziemniaczane to pomysł na pyszny i szybki obiad. Miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Nie dość, że mają w sobie pyszne ziemniaki, to dodatkowo wypełnione są farszem, który wspaniale podkręca ich smak.
Kotlety warzywne to zawsze ciekawa alternatywa dla obiadu mięsnego. A te kotlety z farszem cebulowym są naprawdę smaczne. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników i zawsze wychodzą. Nie są też tuczące, bo nie smażymy ich w głębokim oleju, wystarczy w zasadzie tylko delikatnie podsmażyć. Co potrzebujemy? Ziemniaki, cebula i mąka, w dodatku mąka owsiana, więc sporo błonnika w jednej potrawie.
ZOBACZ TAKŻE: Kotlety z kalarepy a’la schabowe
Ziemniaki wykorzystane do ich przygotowania można ugotować dzień wcześniej, dzięki temu na następny dzień zrobienie obiadu zajmie nam chwilę.
Składniki (na 8 sztuk kotletów, a więc dla 2-3 osób):
- 750 g surowych, obranych ziemniaków
- 150 g mąki owsianej
- Pół łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
- 4 małe cebule
- 1 łyżka oleju rzepakowego plus 2 łyżki do podsmażenia kotletów
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Można to też zrobić za pomocą widelca ewentualnie tłuczka do ziemniaków. Ważne, aby uzyskać gładką masę. Nie używamy blendera.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim cebulę obraną i posiekaną w małą kostkę. Podsmażamy aż do momentu, gdy cebulka zmięknie i stanie się koloru karmelowego. Zostawiamy chwilę do przestygnięcia.
W międzyczasie w misce łączymy ze sobą mąkę owsianą, ziemniaki przeciśnięte przez praskę, sól, majeranku oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni i dzielimy ciasto na 8 porcji.
Każdy kawałek rozpłaszczamy i na środku kładziemy za pomocą łyżeczki podsmażoną cebulę. Formujemy kotlety, można bardziej okrągłe lub tak jak u mnie płaskie. Gdy mamy przygotowane już wszystkie kotlety, na patelni rozgrzewamy (najlepiej z nieprzywierającym dnem) olej rzepakowy i podsmażamy z oby dwóch stron każdy kotlet. Bardzo dobrze smakują na ciepło, ale także na zimno. Można je zjeść z sosem jogurtowym, sosem chilli lub innym. Smacznego!