Świetne rozwiązanie na kolację, zamiast na przykład tradycyjnych dodatków do kanapek. Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, idealna z chrupiącą grzanką bądź chlebem włoskim – pasta z suszonych pomidorów, oliwek i pestek dyni.

Pasta z suszonych pomidorów, oliwek i pestek dyni
Pasta z suszonych pomidorów, oliwek i pestek dyni

Suszone pomidory nie mają żadnych cennych właściwości? Nic bardziej mylnego. To doskonałe źródło likopenu oraz witaminy C. Dzięki temu działają przeciwnowotworowo oraz pozytywnie w profilaktyce chorób układu krążenia. Należy pamiętać jedynie o tym, aby uważać na jakość kupowanych suszonych pomidorów, gdyż te tańsze sprzedawane są w zalewie z kiepskiej jakości oleju, bądź nie są suszone na słońcu. Tylko te z naturalnych upraw gwarantują jakość.

Składniki:

  • słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju rzepakowego
  • spora garść podprażonych na suchej patelni pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 czarnych oliwek
  • garść listków bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
  • ewentualnie odrobina soli i papryki ostrej do smaku
Pasta z suszonych pomidorów, oliwek i pestek dyni
Pasta z suszonych pomidorów, oliwek i pestek dyni

Przygotowanie:

Pomidory suszone odsączamy od oleju rzepakowego i wrzucamy do malaksera bądź miski. Dorzucamy pozostałe składniki, miksujemy i gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *