Krem z selera i gruszki jest idealną zupą na lato. Pysznie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Jest bardzo aromatyczna i sycąca, a przy tym cudownie pachnie.
Latem chce się zdecydowanie lekkich, ale sycących zup, bo kiedy skwar za oknem organizm nie potrzebuje ciężkostrawnych potraw, w strawieniu których będzie musiał się dodatkowo spocić. Zupa z selera i gruszki daje taką lekkość.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 pietruszka – korzeń
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1-2 gruszki
- 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Kawałek białej części pora
- Sól, pieprz do smaku
- 150 g sera typu feta-półtłustego
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
Przygotowanie:
Gotujemy wywar warzywny lub mięsny. W międzyczasie na patelni, na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy obrany, umyty i pokrojony w kostkę seler, ziemniaki oraz posiekaną białą część pora. Dodajemy do gorącego wywaru warzywnego i gotujemy chwilę do miękkości warzyw.
Czosnek przeciskamy przez praskę i także dorzucamy do wywaru. Gruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do garnka z zupą. Gotujemy całość przez około 10 minut. Po tym czasie dolewamy mleko roślinne oraz pokrojony w kostkę ser feta, doprawiamy odrobiną soli (feta jest słona, a więc nie za dużo) oraz pieprzem i blendujemy za pomocą blendera-żyrafy na aksamitny krem. Zupa krem z selera i gruszki gotowa. Podajemy ze świeżą natką pietruszki posiekaną na drobno. Smacznego!