Olej z czarnuszki, czyli magiczny eliksir dobry na wszystko. Same zalety, jedyną wadą jest może dość wysoka cena, jednak za tak magiczne właściwości można zapłacić każdą kwotę, no może prawie każdą.
Kiedy ktoś pyta mnie, co warto włączyć do diety na co dzień, bez wahania wymieniam między innymi olej z czarnuszki. Jego główną zaletą jest działanie przeciwutleniające, tzn. wspomaga profilaktykę antynowotworową, wspomaga kurację leczniczą w czasie chemioterapii. Ponadto działa jak eliksir młodości – opóźnia efekty starzenia się komórek.
Czarnuszka a układ odpornościowy
Bardzo dobrze wpływa na układ immunologiczny w naszym organizmie przeciwdziałając przeziębieniom, grypie, zapaleniom gardła. To zwłaszcza teraz, w szczycie zachorowań jest bardzo przydatną cechą.
Działa przeciwpasożytniczo (zwalcza na przykład owsiki) i przeciwgrzybiczo (Candida). Bardzo dobrze wpływa na nasz układ krwionośny, bo obniża ciśnienie krwi, a przy tym zmniejsza ryzyko miażdżycy, gdyż chroni przed tworzeniem się tzw. blaszki miażdżycowej dzięki obecności fitosteroli obniżających poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Warto wspomnieć również o tym, że olej z czarnuszki dobrze wpływa na walkę z problemami skórnymi, na przykład wywołane atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą, grzybicą czy po prostu na trądzik. Stosowany zewnętrznie na rany może przyspieszyć ich gojenie się. Dobrze działa również w walce z łupieżem i korzystnie wpływa na włosy ograniczając ich wypadanie. Ja stosuję 2 razy w tygodniu kurację polegającą na wcieraniu oleju we włosy od nasady aż po końce i pozostawieniu go na 30 minut. Efekty widać bardzo szybko. Po miesiącu włosy są bardziej lśniące, szybciej rosną, a do tego nie wypadają.
Nerki też podziękują nam za ten olej, gdyż czarnuszka obniża stężenie szczawianów w moczu. Poza tym chroni nerki przed toksynami, na przykład metalami ciężkimi czy powszechnie stosowanymi lekami.
Alergie pokarmowe i olej z czarnuszki
Chorujący na alergie pokarmowe, choroby zapalne jelit czy żołądka, jak refluks czy wrzody także znajdą ukojenie stosując olej z czarnuszki. Poza tym czarnuszka obniża poziom glukozy, zmniejsza odporność na insulinę, co ma olbrzymie znaczenie w przypadku cukrzyków. Działa pomocnie w profilaktyce i leczeniu raka jelita grubego.
Uwaga! Wspomaga leczenie i łagodzi alergie, bo ma właściwości antyhistaminowe. Skutecznie wspiera leczenie stanów zapalnych jelit powodujących alergie pokarmowe. Dobrze działa w przypadku chorób zapalnych stawów czy reumatyzmie.
Dla kobiet okaże się skuteczny wspomagając regulację cyklu miesięcznego. Poza tym wycisza, i pomaga w walce ze stresem. Co jest przydatne nie tylko wśród osób zmagających się z problemami nerwicowymi i bezsennością. Ale również w przypadku osób wychodzących z uzależnień od narkotyków.
Olej z czarnuszki najlepiej kupić w sprawdzonym miejscu, gdzie jest dobrze przechowywany z dala od promieni słonecznych i wysokiej temperatury. Ważne aby był tłoczony na zimno i nierafinowany, bo tylko wtedy będzie miał wszystkie cenne właściwości. Po otwarciu można go przechowywać w lodówce przez maksymalnie trzy miesiące. Dawkowanie: dorośli 1 łyżeczka 10 minut przed jedzeniem 2 razy dziennie. Dzieci 1/3 łyżeczki 10 minut przed jedzeniem 2 razy dziennie. Dobrze robić po 3-miesięcznej kuracji miesiąc, dwa odpoczynku. Na zdrowie!