Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym to wersja fit tradycyjnych placków ziemniaczanych. Pyszne w smaku, chrupiące, a z dodatkiem łososia bardzo pożywne.
Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Pewnie się znajdzie parę osób, ale myślę, że większość zgodnie odpowie: uwielbiam! Niestety, tradycyjne są bardzo tuczące, bo smażone na oleju. Wersja z piekarnika jest odrobinę bardziej dietetyczna.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 700g ziemniaków
- 1 marchewka
- Pół cebuli
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej razowej
- 35 ml oleju rzepakowego
- 1/3 łyżeczki soli
- Pieprz do smaku
Dodatkowo łosoś wędzony w plastrach oraz składniki na sos jogurtowy
- Jogurt naturalny, małe opakowanie
- Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki posiekana na drobno
Wszystko razem mieszamy.
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Chwilę pozostawiamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulę ścieramy na tarce podobnie jak ziemniaki i marchewkę i dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz, dolewamy olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza(dolne i górne grzanie plus termoobieg).
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta (około pół centymetra grubości). Pieczemy 20-25 minut na chrupko. Podajemy z sosem jogurtowym i plastrem wędzonego łososia. Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym gotowe. Smacznego!