Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym to wersja fit tradycyjnych placków ziemniaczanych. Pyszne w smaku, chrupiące, a z dodatkiem łososia bardzo pożywne.

Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Pewnie się znajdzie parę osób, ale myślę, że większość zgodnie odpowie: uwielbiam! Niestety, tradycyjne są bardzo tuczące, bo smażone na oleju. Wersja z piekarnika jest odrobinę bardziej dietetyczna.

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym

Składniki (dla 2-3 osób):

  • 700g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • Pół cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej
  • 35 ml oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku

Dodatkowo łosoś wędzony w plastrach oraz składniki na sos jogurtowy

  • Jogurt naturalny, małe opakowanie
  • Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki posiekana na drobno

Wszystko razem mieszamy.

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce  o grubych oczkach. Chwilę pozostawiamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Cebulę ścieramy  na tarce podobnie jak ziemniaki i marchewkę i dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz, dolewamy olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza(dolne i górne grzanie plus termoobieg).

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta (około pół centymetra grubości). Pieczemy 20-25 minut na chrupko. Podajemy z sosem jogurtowym i plastrem wędzonego łososia. Placki ziemniaczane z łososiem i sosem jogurtowym gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *