Sałatka wiosenna z quinoa a’la tabbouleh to propozycja na świetne danie kolacyjne lub do pracy. Zdrowa, smaczna i bardzo aromatyczna.

Tabbouleh, czyli arabska sałatka z kaszy kuskus. Jednak zamiast klasycznie wykorzystanej do zrobienia tabbouleh kaszy kuskus polecam quinoa, czyli komosę ryżową, która jest bezglutenowa i bardzo dobrze nadaje się do sałatek.

Sałatka wiosenna z quinoa a'la tabbouleh

Składniki:

  • Pół szklanki komosy ryżowej białej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 świeży ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • Pęczek rzodkiewki
  • Pęczek świeżych szparagów zielonych
  • Szczypiorek
  • Garść liści mięty
  • Garść kiełków rzeżuchy
  • Na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, sól, świeżo zmielony pieprz, pół łyżeczki mielonego chilli, pół łyżeczki trawy cytrynowej, szczypta kminu rzymskiego

Sałatka wiosenna z quinoa a'la tabbouleh

Przygotowanie:

Komosę gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1. Szparagi w razie potrzeby obieramy, pozbywamy się twardych końcówek i gotujemy do miękkości. Studzimy.

Sałatka wiosenna z quinoa a'la tabbouleh

Papryki, ogórka kroimy na małe kawałki, rzodkiewkę w talarki a cebulę siekamy na drobno. Szparagi kroimy na pół. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miętę i szczypiorek posiekany na drobno. Ze składników na dressing tworzymy mieszankę,  którą polewamy sałatkę.

Wszystko kolejny raz ze sobą mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka wiosenna z quinoa a’la tabbouleh gotowa. Opcjonalnie można dodać sera feta pokruszonego na drobno. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *