Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem jest dobrą propozycją na kolację, po treningu lub jako przekąska do pracy. Szybka w przygotowaniu, dietetyczna i bardzo smaczna.

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem

Składniki:
• około 120 g ryżu (najlepiej brązowego, u mnie mieszanka dzikiego, czerwonego i brązowego)
• 1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
• 1 papryka czerwona
• szklanka mrożonego, zielonego groszku (może być konserwowy, ale pamiętajmy, że ma sporo cukru!)
• około 5 cm białej części pora
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• świeża natka pietruszki
• sól i pieprz do smaku

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Groszek gotujemy chwilę do miękkości. Paprykę kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, por siekamy i podsmażamy chwilę, dorzucamy groszek, ryż i cały czas mieszając, podsmażamy.

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i zielonym groszkiem

Na koniec dodajemy tuńczyka odsączonego od nadmiaru oliwy z oliwek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można posypać posiekaną, świeżą natka pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *