Ekspresowa tarta szpinakowa, smaczna, pożywna, idealna dla tych, którzy uwielbiają szpinak. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele wysiłku, co dodatkowo zachęca do kuchennych prac.
Składniki (na formę o średnicy 26cm):
Na spód:
• 100 g schłodzonego masła
• 250 g mąki pszennej typ 550
• 2 żółtka
• 2 łyżki śmietany 12 procent
• pół łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki cukru
Na farsz:
• około 350 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
• 250 g sera ricotta
• 1 jajko i 2 białka, które zostały z przygotowania spodu
• łyżka masła klarowanego
• 3 ząbki czosnku
• około 10 cm białej części pora
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie włączamy piekarnik, nagrzewamy go do 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie). Formę do tarty o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (może być także tortownica), którą wraz z brzegami wylepiamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 20 minut.
W tym czasie myjemy szpinak, pozbywamy się ogonków i pozostawiamy do wyschnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy czosnek oraz por posiekane na drobno. Następnie dodajemy garściami szpinak i co jakiś czas mieszając podsmażamy. Zdejmujemy z palnika. W misce rozmącamy jajka, dodajemy ser i przyprawy. Zawartość wylewamy na patelnię ze szpinakiem i chwilę mieszamy.
Całość przekładamy na podpieczony spód, dokładnie łyżką wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza i opcjach jak poprzednio przez około 25 minut. Smacznego!