Ekspresowa tarta szpinakowa, smaczna, pożywna, idealna dla tych, którzy uwielbiają szpinak. Do jej przygotowania nie potrzeba wiele wysiłku, co dodatkowo zachęca do kuchennych prac.

Tarta szpinakowa
Tarta szpinakowa

Składniki (na formę o średnicy 26cm):
Na spód:
• 100 g schłodzonego masła
• 250 g mąki pszennej typ 550
• 2 żółtka
• 2 łyżki śmietany 12 procent
• pół łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki cukru

Tarta szpinakowa
Tarta szpinakowa

Na farsz:
• około 350 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
• 250 g sera ricotta
• 1 jajko i 2 białka, które zostały z przygotowania spodu
• łyżka masła klarowanego
• 3 ząbki czosnku
• około 10 cm białej części pora
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ze składników na spód zagniatamy ciasto. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie włączamy piekarnik, nagrzewamy go do 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie). Formę do tarty o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (może być także tortownica), którą wraz z brzegami wylepiamy ciastem, spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 20 minut.

Tarta szpinakowa
                                                                         Tarta szpinakowa

W tym czasie myjemy szpinak, pozbywamy się ogonków i pozostawiamy do wyschnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy czosnek oraz por posiekane na drobno. Następnie dodajemy garściami szpinak i co jakiś czas mieszając podsmażamy. Zdejmujemy z palnika. W misce rozmącamy jajka, dodajemy ser i przyprawy. Zawartość wylewamy na patelnię ze szpinakiem i chwilę mieszamy.

Tarta szpinakowa
Tarta szpinakowa

Całość przekładamy na podpieczony spód, dokładnie łyżką wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza i opcjach jak poprzednio przez około 25 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *