Dawno nie było żadnego wpisu. Wszystko kręciło się wokół baletu. O tym wkrótce na blogu szersza relacja. Gotowania było dużo, ale czasu na pisanie już mniej. A już dziś orzeźwiająca i smaczna sałatka z moimi ulubionymi owocami – truskawkami i pysznym cypryjskim serem halloumi. Szybko i bardzo smacznie!
Składniki (porcja dla 4 osób):
- kostka 250 g sera halloumi
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 czerwona papryka
- szklanka świeżych truskawek
- 1 świeży ogórek
- garść płatków migdałów
- na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu, szczypta soli i pieprzu do smaku – wszystko dokladnie mieszamy
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczamy mieszankę sałat, truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na ćwiartki, dorzucamy do miski. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż do złocistego koloru i mieszamy ze składnikami w misce.
Paprykę i ogórka kroimy w kostkę i także dorzucamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy dressingiem. Na koniec na suchej patelni, a jeszcze lepiej na grillu podpiekamy z dwóch stron cypryjski ser halloumi pokrojony w plastry. Ser układamy na każdej porcji sałatki. Smacznego!