Pączki pieczone w piekarniku to zdrowsza wersja tych tradycyjnych skąpanych w tłuszczu. W końcu pączek to bułka drożdżowa, więc zamiast smażenia można ją upiec. Smak równie pyszny, a dodatkowo nie są ciężkostrawne i wysokokaloryczne jak ich tradycyjna wersja.
W Tłusty Czwartek należy zjeść choć jednego pączka. Ponoć przynosi to szczęście na cały rok. Jeśli jednak liczymy kalorie i nie chcemy przesadzić z pączkami, warto wypróbować przepis na pączki pieczone. Mają one przeciętnie o połowę mniej kalorii, jest więc o co walczyć.
Składniki (na 12 pączków):
- 50 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 190 g mąki pszennej bio, typ 550, ja używam pszennej chlebowej i też są pyszne
- 25 g cukru trzcinowego lub erytrolu w wersji jeszcze bardziej odchudzonej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 jajka plus jedno jajko do posmarowania pączków
- 90 g masła
Plus powidła śliwkowe – mały słoik i cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. W małym rondelku podgrzewamy mleko, ale odrobinę, nie może być ciepłe a jedynie letnie, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, nie mieszamy, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Po tym czasie w dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sól i dolewamy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Dodajemy jajka i znów mieszamy. Na koniec dodajemy masło i zaczynamy wyrabiać ręką aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto ma „odchodzić” od dłoni. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, ale nie za dużo.
Ciasto pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką na około 40 minut aż do wyrośnięcia i podwojenia masy. Po tym czasie na stolnicę posypaną delikatnie mąką wyciągamy ciasto i rozpłaszczamy je dłońmi na grubość około 1,5cm. Szklanką wycinamy 12 kółek. Na każde kółko na środku łyżeczką nakładamy powidła, następnie zlepiamy brzegi, formujemy na kształt pączka i układamy w papierowej papilotce do wypieków muffinek zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu).
Wierzch każdego pączka smarujemy rozmąconym jajkiem. Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy blachę z pączkami do środka i pieczemy przez 12-15 minut aż do zarumienienia.
Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Pączki pieczone gotowe. Smacznego Tłustego Czwartku!