Tarta cytrynowa- francuska to przepis pozwalający przenieść się do Paryża, pachnący cytrynami i masłem, przywołujący wspomnienia najlepszych wypieków świata. Prosta w przygotowaniu, smaczna w jedzeniu.
To jeden z tych przepisów, które chce się odtwarzać. Mocno aromatyczna tarta cytrynowa-francuska potrafi zaczarować kubki smakowe. Słodycz przeplata się z kwaśnym smakiem cytryn, ale wszystko ze sobą doskonale współgra.
Jako że karnawał w pełni, tarta cytrynowa-francuska świetnie wpisze się w niejedno spotkanie w gronie bliskich. Jest dość wysokokaloryczna, ale w sezonie karnawałowym jeden kawałek nie wyrządzi krzywdy.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 27 cm):
Kruche ciasto:
- 170 g masła
- 270 g mąki pszennej typ 550
- 70 g cukru pudru bądź erytrolu
- 2 żółtka (białka będą potrzebne do bezy, więc nie wyrzucamy)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Krem francuski lemon curd
- 3 jajka (2 jajka i 1 żółtko, białko będzie potrzebne do bezy)
- 2 cytryny bio
- 100 g cukru
- 60 g masła
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Na bezę:
- 3 białka (2 ze składników na kruche ciasto, a jedno ze składników na krem)
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zrobienia kruchego ciasta. Ze składników zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Pamiętamy aby w oddzielnej misce pozostawić białka jaj.
Przygotowujemy krem. Cytryny, najlepiej bio dokładnie myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę na tarce o grubych oczkach, wyciskamy sok. Przekładamy sok i skórkę do metalowej miski. Dodajmy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz jajka i dokładnie roztrzepujemy zawartość. Dorzucamy masło pokrojone na małe kawałki a następnie miskę podgrzewamy w kąpieli wodnej nakładając miskę na garnek z wodą, wody nie za dużo (nie powinna dotykać nałożonej miski). Całość ogrzewamy cały czas mieszając aż rozpuści się masło i cukier i powstanie dość gęsty krem. Po około 10 minutach masa powinna już zgęstnieć i mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotową masę przecieramy przez sitko aby pozbyć się grudek.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie). Formę na tarte wykładamy ciastem schłodzonym w lodówce. Można je rozwałkować lub po prostu wylepić formę kawałek po kawałku. Pamiętamy o brzegach formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy bezę. Mikserem ubijamy białka, po ubiciu stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując.
Na podpieczony spód rozsmarowujemy krem cytrynowy, a na wierzchu za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego bezę.
Podpiekamy przez kolejne 20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ochłodzenia, a przed podaniem na 2 godziny umieszczamy w lodówce.Et voila, bon appetit!
Obłędna! Uwielbiam to połączenie kwaśnego kremu ze słodziutką bezą… 🙂
Połączenie idealne :-)Aż ciężko się opanować by nie zjeść całej 🙂