Czas na deser, smaczny, lekko kaloryczny, przywołujący wspomnienia z dzieciństwa – miodownik z budyniem i polewą. Prosty w przygotowaniu, ale trochę czasochłonny.

Miodownik z budyniem i polewą
Miodownik z budyniem i polewą

Składniki (na formę o wymiarach 24x29cm):
Ciasto:
• 500 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej typ 550
• 80 g cukru pudru
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 200 g masła
• 3 łyżki miodu – u mnie gryczany
• 2 jajka
• szczypta soli
Dodatkowo 2 budynie waniliowe oraz słoik ulubionych powideł domowych
Polewa:
• 50 g masła
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki śmietany 12 %
• 1 łyżka wody
• 80 g orzechów włoskich posiekanych na drobno

Miodownik z budyniem i polewą
Miodownik z budyniem i polewą

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z cukrem, sodą oraz solą. Dodajemy schłodzone masło i powoli, delikatnie wyrabiamy, dorzucamy jajka oraz miód i szybko zagniatamy aż powstanie jednolita masa (gdyby ciasto było za bardzo kleiste można dodać odrobinę mąki). Ciasto dzielimy na 4 porcje, które owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy formę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
Wyciągamy jedną porcję ciasta z lodówki, lekko posypujemy mąką i je rozwałkowujemy na kształt dna formy do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (opcja dolne plus górne grzanie) przez około 15 minut na złoty kolor. Podobnie postępujemy z każdą następną porcją ciasta.
Gdy upieczemy wszystkie porcje ciasta, jedną zostawiamy w formie, smarujemy ją powidłami, na to wykładamy 1/3 masy budyniowej i przykrywamy drugą porcją ciasta, dalej postępujemy podobnie jak z pierwszą. Gdy mamy ułożone wszystkie porcje ciasta przygotowujemy polewę do miodownika. Wszystkie składniki oprócz orzechów włoskich umieszczamy w garnku i podgrzewamy przez cały czas mieszając. Polewę wylewamy na ciasto i dokładnie rozsmarowujemy. Na wierzchu posypujemy orzechami włoskimi posiekanymi na drobno. Prosty, choć trochę czasochłonny miodownik z budyniem i polewą gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *