Ciasto jogurtowe z musem z papierówek, to jedno z moich ulubionych letnich ciast. Oprócz tego, że łatwo się je przygotowuje, zawsze wychodzi bez zarzutu.

Ciasto jogurtowe z musem z papierówek

Przepis na ciasto jogurtowe znają chyba wszyscy, jeśli jednak ktoś nie zna, polecam wypróbować. Zwłaszcza w sezonie owocowym warto przygotować je z ulubionymi owocami.

U mnie przepis na ciasto jogurtowe z musem z papierówek, które dostałam w czasie  ostatniego pobytu w rodzinnych stronach, za które jeszcze raz dziękuję Sandra;)

Ciasto jogurtowe z musem z papierówek

Składniki (na keksówkę lub formę okrągłą o średnicy 22cm)

  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
  • 3 kubeczki mąki orkiszowej lub pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 kubeczek cukru trzcinowego (w wersji słodszej można dać dwa razy tyle, ale ja nie lubię)
  • 3 jaja
  • 2/3 kubeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 kg papierówek oraz galaretka cytrynowa

Ciasto jogurtowe z musem z papierówek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie bez termoobiegu). W tym czasie białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy jogurt naturalny (kubeczek myjemy i będziemy wykorzystywać do odmierzania kolejnych składników), a także odmierzony kubeczkiem cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy, następnie dodajemy olej rzepakowy również odmierzony kubeczkiem po jogurcie. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto jogurtowe z musem z papierówek

W drugiej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. W kolejnej misce przesiewamy ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia i zawartość dodajemy do miski z żółtkami. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia składników (nie miksujemy, ciasta jogurtowego nie miksuje się robotem). Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30-35 minut.

Ciasto jogurtowe z musem z papierówek

W czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy mus z papierówek. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy ostygnie dodajemy do jabłek (gdyby jabłka miały za dużo soku, należy go odlać i dopiero dodać płyn galaretowy). Wkładamy do lodówki i czekamy aż mus nieco stężeje. Ciasto jogurtowe po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodne przedzielamy wzdłuż na dwie części i przekładamy musem jabłkowym. Ciasto jogurtowe z musem z papierówek gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *