Ciasto owsiane z truskawkami, czyli nieco zdrowszy deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Łatwy w przygotowaniu, szybki a co najważniejsze zaspokajający zachciankę na „coś” słodkiego.
Sezon truskawkowy w pełni, czerwone owoce opanowały stragany. Uwielbiam truskawki i przy takiej obfitości korzystam z nich w każdym, no może prawie każdym, posiłku. Ciasto owsiane jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba za wiele pracy aby uzyskać szybki i smaczny wiosenno-letni deser.
Składniki (na formę 27x16cm):
- 2 banany
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ¼ szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- Szczypta soli
I oczywiście truskawki plus cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
W pierwszej misce mieszamy ze sobą mokre składniki, tzn. jajka, olej, banany, miód, ekstrakt waniliowy. Wszystko blendujemy. W drugiej misce łączymy płatki owsiane, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Do mokrych składników dodajemy suche i razem mieszamy, w razie gdyby masa była za gęsta, można dodać nieco wody. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i kroimy na pół. Układamy na masie ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza (dolne i górne grzanie plus termoobieg). Pieczemy 30-35 minut. Ciasto owsiane z truskawkami gotowe. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!