Gulasz z fasoli „Piękny Jaś”, czyli smaczna i zdrowa alternatywa dla gulaszu mięsnego. Niezwykle pożywny i sycący. Idealny dla zwolenników kuchni roślinnej.

Odmian fasoli jest bardzo dużo. Szczególnie smaczną odmianą jest znany większości Jaś (pełna nazwa to Piękny Jaś z Doliny Dunajca). Czym się charakteryzuje?

 

Gulasz z fasoli "Piękny Jaś"

Ma bardzo dużo białka roślinnego, bo około 20 procent zawartości stanowi właśnie białko (choć białko to nie zawiera wszystkich aminokwasów, które ma w sobie białko zwierzęce). Poza tym to dobre źródło witamin z grupy B, witaminy C, E, a także magnezu czy fosforu. Uwaga, nasiona fasoli wpływają korzystnie na tzw. „zły cholesterol”, redukując jego poziom w organizmie, a podwyższając „dobry”. Fasola w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi. Działa również wspomagająco na perystaltykę jelit, ułatwiając przemianę materii. Nie poleca się jej jednak osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego. Może powodować wzdęcia, jednak odpowiedni sposób przygotowania może zminimalizować  problem.

Gulasz z fasoli "Piękny Jaś"

Składniki (na 8 porcji):

  • 400 g suszonej fasoli jaś namoczonej na noc w zimnej wodzie
  • 80 ml oliwy
  • 2 czerwone cebule posiekane na drobno
  • 2 ząbki czosnku posiekane na drobno
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka pokrojona w kostkę
  • Pół cukinii pokrojonej w kostkę
  • 100 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • około 4 cm pora posiekanego na drobno
  • Pół butelki passaty pomidorowej z bio pomidorów
  • ¼ łyżeczki cukru
  • Szczypta pieprzu kajeńskiego
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka świeżo zmielonego kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • Sól
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Gulasz z fasoli "Piękny Jaś"

Oliwę podgrzewamy w dużym garnku. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, por, seler, marchewkę i pietruszkę oraz cukinię i paprykę. Dodajemy passatę, pieprz kajeński, cukier oraz majeranek i kminek. Dokładamy fasolę i zalewamy taką ilością wody, aby pokryła składniki. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę aż fasola będzie miękka.

Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Dodajemy na wierzch odrobinę natki pietruszki. Gulasz z fasoli „Piękny Jaś” gotowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *