Domowy keczup to naprawdę przysłowiowe „niebo w gębie”. Nijak się ma do tego sklepowego pełnego chemii. Przepis pochodzi z książki „Zamień chemię na jedzenie” . Prosty w wykonaniu choć czasochłonny. Mimo wszystko warto spróbować.

Keczup
Keczup

Składniki:

  • 6 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • około 350 g cukru trzcinowego (może być biały)
  • niecałe 2 szklanki octu 10%
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 8 goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 łyżeczek soli
Keczup
Keczup

Przygotowanie:

Do keczupu najlepiej wybierać pomidory odmiany mięsistej, gdyż te soczyste mają za dużo wody i dłużej będzie trwało ich „przerabianie”, a tym samym mniej keczupu finalnie uzyskamy.

W tym roku obrodziły pomidory na działce taty, więc udało mi się trochę wyprosić, dlatego keczup jest z ekologicznych, pozbawionych chemii owoców. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki (na szczęście szybko to idzie), dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy do dużego garnka wraz z cebulą posiekaną na drobno i gotujemy, aby odparować nadmiar wody; na początku pod przykryciem, a później bez (u mnie trwało to około godziny, ale wszystko zależy, jakiej odmiany mamy pomidory).

W osobnym garnku pod przykryciem zagotowujemy ocet z przyprawami (oprócz soli i cukru). Rozgotowane pomidory z cebulą przecieramy przez sito, dodajemy sól i cukier oraz wywar octowy przecedzony od przypraw. Wszystko razem dusimy około 3-4 godziny aż do zgęstnienia keczupu. Przelewamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *