Kotlety wegańskie z buraka i kaszy jaglanej to jedne z moich bardziej ulubionych warzywnych kotletów. Świetnie zastępują te mięsne w burgerach. Są banalne w przygotowaniu i pełne witamin i zdrowia.

Pełne zdrowych warzyw, smaczne, aromatyczne, niskokaloryczne i idealne na każdy rodzaj posiłku. Mogą być zjedzone „na ciepło”  lub „na zimno” jako dodatek na przykład do bułki. Podawane samodzielnie lub z sałatką, albo po prostu z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Kotlety wegańskie z buraka i kaszy jaglanej

Składniki (na 8 kotletów ):

  • Burak średnich rozmiarów, starty na tarce o grubych oczkach (około 2 szklanki)
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 cebule starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 mała pietruszka starta na tarce o grubych oczkach
  • ½ szklanki bułki tartej (można dodać zamiast bułki tartej mąki kukurydzianej)
  • 3 łyżki mąki lnianej
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, pół łyżeczki suszonego oregano, pół łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Sól do smaku
  • Papryczka chilli – ilość według własnego uznania, można użyć pieprzu

Kotlety wegańskie z buraka i kaszy jaglanej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej oliwą oliwek.

Kotlety wegańskie z buraka i kaszy jaglanej

Wierzch kotletów również smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie kotlety wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza (opcja dolne i górne grzanie plus termoobieg) na około 30 minut. Po tym czasie kotlety wegańskie z buraka  i kaszy jaglanej są gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *