Sernik jaglany, czyli opcja na deser w zdrowszej wersji nie tylko dla dbających o szczupłą sylwetkę, ale także dla wszystkich zmagających się z alergią na gluten czy produkty mleczne.

Prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia ani wysokich nakładów finansowych. Smaczny i bardzo łatwo go pomylić z prawdziwym sernikiem.

Sernik jaglany

Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm):

Na spód

  • 85 g migdałów
  • 90 g orzeszków ziemnych
  • 100 g daktyli

Na masę

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 90 g orzeszków ziemnych
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy bezglutenowy

Na polewę śliwkową

  • 8 dojrzałych węgierek
  • 4 łyżki erytrolu
  • 1/3 łyżeczki agaru rozpuszczonego w 1/3 szklanki gorącej wody

Sernik jaglany

Przygotowanie:

Orzechy na spód moczymy we wrzątku przez około godzinę. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Kaszę jaglaną dokładnie, kilkukrotnie płuczemy na sitku, aby pozbyć się goryczy, a następnie zalewamy 600 ml mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego. Następnie gotujemy przez około 25 minut, aż kasza stanie się bardzo miękka.

Sernik jaglany

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Blendujemy daktyle, orzechy odcedzone z wody i migdały, ale nie na gładką masę, a jedynie tak by składniki się połączyły, masa powinna być lepka. Następnie wylepiamy otrzymaną masą spód tortownicy.

Ugotowaną kaszę łączymy z budyniem i blendujemy na gładką masę, następnie dodajemy sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy (można dodać go więcej, jeśli chcemy aby masa była słodsza), ziarna wanilii, ekstrakt z wanilii i orzechy ziemne. Miksujemy wszystko jeszcze chwilę. Masę wykładamy na spód w tortownicy i za pomocą zwilżonych wodą dłoni równamy całość.

Sernik jaglany

W ostatnim etapie przygotowujemy mus ze śliwek. Śliwki dzielimy na pół, pozbywamy się pestek, dodajemy erytrol  i chwilę przesmażamy na patelni, następnie dodajemy wodę z agarem i wszystko blendujemy. Gdy masa ostygnie wylewamy na zawartość w tortownicy. Całość wstawiamy do lodówki na 4 godziny. W tym czasie sernik jaglany się ochłodzi i będzie gotowy do krojenia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *