Z cyklu: danie jednogarnkowe, czyli szybko, smacznie i zdrowo. Leczo warzywne wegetariańskie samo się gotuje, jest bardzo aromatyczne i sycące.
Składniki (porcja dla 5-6 osób):
- 2 cukinie
- 6 pieczarek
- 2 marchewki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 700 ml passaty (przecier) najlepiej domowej roboty
- 1 szklanka wody
- Po pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, oregano, bazylii, ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy na drobno. Do dużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dodajemy paprykę umytą i pokrojoną w paski, następnie cukinie pokrojone w kostki. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry i dorzucamy do reszty.
Na koniec kalarepę pokrojoną na drobno oraz marchewki obrane i pokrojone w kostkę. Smażymy przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Następnie dolewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Gotujemy przez kolejne 5 minut i dolewamy passatę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw. Smacznego!