Z cyklu: danie jednogarnkowe, czyli szybko, smacznie i zdrowo. Leczo warzywne wegetariańskie samo się gotuje, jest bardzo aromatyczne i sycące.

Leczo warzywne dietetyczne
Leczo warzywne dietetyczne

Składniki (porcja dla 5-6 osób):

  • 2 cukinie
  • 6 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 700 ml passaty (przecier) najlepiej domowej roboty
  • 1 szklanka wody
  • Po pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, oregano, bazylii, ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
Leczo warzywne dietetyczne
Leczo warzywne dietetyczne

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obieramy i siekamy na drobno. Do dużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek cały czas mieszając aby się nie przypaliły. Dodajemy paprykę umytą i pokrojoną w paski, następnie cukinie pokrojone w kostki. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry i dorzucamy do reszty.

Leczo warzywne dietetyczne
Leczo warzywne dietetyczne

Na koniec kalarepę pokrojoną na drobno oraz marchewki obrane i pokrojone w kostkę. Smażymy przez około 15 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę oliwy. Następnie dolewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Gotujemy przez kolejne 5 minut i dolewamy passatę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut do miękkości warzyw. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *