Świetne, sycące danie. Spora porcja białka i witamin w jednym miejscu. Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni to pomysł na szybki obiad.

Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni
Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni

Składniki (porcja dla 2 osób):
• 150 g makaronu soba
• 6 pieczarek
• świeży imbir wielkości małego orzecha
• mała papryczka chilli
• pół selera
• około 5 cm białej części pora
• 200 g piersi z indyka
• garść świeżej kolendry
• 1 duży ząbek czosnku
• garść ziaren słonecznika
• 4 łyżki oleju arachidowego
• sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki curry, szczypta gałki muszkatołowej
• 4 łyżki sosu sojowego

Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni
Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (zostawiamy około pół szklanki wody z gotowania makaronu). W woku lub na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy curry, gałką oraz startym imbirem i podsmażamy aż do zarumienienia. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany por oraz seler obrany za pomocą obieraczki Julienie lub pokrojony w cienkie paski. Cały czas mieszając podsmażamy przez około 3 minuty. Na koniec dorzucamy pieczarki obrane i pokrojone w plasterki oraz papryczkę chilli posiekaną na drobno. Wszystko dokładnie mieszamy.
W ostatnim etapie dolewamy sos sojowy i dodajemy makaron wraz z wodą pozostałą z gotowania. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dokładnie mieszamy i podajemy z dodatkiem świeżej kolendry oraz ziarnami słonecznika. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *