Sezon dyniowy w pełni, dlatego dziś proponuję zupę dyniowo-jarmużową. Rozgrzewająca i sycąca, a przy tym dietetyczna, w sam raz na jesienny obiad.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
• 2 litry bulionu drobiowego bądź warzywnego
• pół niewielkiej dyni Hokkaido
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 4 ziemniaki
• 2 garści jarmużu podzielonego na drobne kawałki
• szczypta gałki muszkatołowej, szczypta cynamonu, szczypta curry
• ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól, pieprz do smaku
• świeżo posiekany koperek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy i odrywamy od łodyg i dzielimy na małe kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Bulion podgrzewamy w garnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej aż do zarumienienia warzywa pokrojone w kostkę oraz czosnek. Następnie wrzucamy warzywa do garnka z bulionem i gotujemy do miękkości. 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy jarmuż i doprawiamy przyprawami do smaku. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekanym koperkiem. Na zdrowie!