Pizza fit z patelni, to dobre rozwiązanie, gdy mamy ochotę na pizzę, ale nie mamy czasu i chęci za długo jej przygotowywać. To rozwiązanie w 15 minut.
Pizza zamawiana to niestety bomba kaloryczna, a przy tym jest dość ciężkostrawna. Domowa pizza fit z patelni to z kolei zdrowa alternatywa dla tradycyjnej. Znacie to uczucie pt.: „Mam ochotę na pizzę”? Ja też znam i wtedy wyciągam ulubione składniki i przygotowuje właśnie to ekspresowe ciasto.
Składniki (na małą pizzę z patelni o średnicy 25cm):
Na ciasto:
- 55 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, można też użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej, pszennej
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 ml mleka roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta rozmarynu, szczypta oregano, szczypta ziół prowansalskich
Do położenia na pizzę:
Tak naprawdę dowolne składniki. U mnie to:
- Pół mozzarelli pokrojonej w plastry
- 4 pieczarki obrane, pokrojone w plastry i podsmażone na połowie łyżeczki masła
- Pół czerwonej cebuli posiekanej na drobno
- Świeże listki bazylii
- Łyżka passaty pomidorowej
- Pół pomidora pokrojonego w plastry
- Kilka kurek (opcjonalnie, można podsmażyć razem z pieczarkami)
- Zioła prowansalskie, oregano, majeranek
Plus keczup domowej roboty lub sos jogurtowo-czosnkowy (mały jogurt naturalny wymieszać ze szczyptą soli oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę).
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto przygotowujemy dość lejącą się masę, którą wylewamy na suchą, bardzo mocno rozgrzaną patelnię i za pomocą łyżki rozprowadzamy na kształt koła. Pieczemy przez około 2 minuty z każdej strony.
Następnie zdejmujemy z patelni i rozsmarowujemy na cieście passate pomidorową, na to kładziemy po kolei ulubione składniki, na wierzchu ser i z powrotem całość kładziemy na patelnie, przykrywamy pokrywką i podpiekamy przez około 10 minut aż ser się rozpuści. Pizza fit z patelni gotowa. Smacznego!