Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą jako dodatek do makaronu z cukinii. To danie bardzo sycące i bardzo aromatyczne. Zdecydowanie lekkie, a przy tym szybkie i proste w wykonaniu.

Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą i makaronem z cukinii

 

Dynia nadaje się do każdego dania, nawet do kawy, o której pisałam ostatnio tu. Dziś proponuję pyszny sos, który jest bardzo smaczny. Przetestowałam go na osobach, które na co dzień jedzą raczej  w tradycyjny sposób i nie przepadają za dynią, a jednak sos im bardzo smakował.

Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą i makaronem z cukinii

Danie to jest bardzo sycące, dobrze nadaje się jako dodatek do lunchboxa do pracy, np. z kaszą lub ulubionym makaronem, niekoniecznie warzywnym. Niemniej polecam spróbować makaronu z cukinii, jako zdrowej alternatywy dla makaronów pszennych.

Składniki (na 4-5 porcji):

  • Pół dyni piżmowej
  • 4 pomidory (bardzo dojrzałe, u mnie gruntowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól do smaku
  • Mielona ostra papryka do smaku
  • Ser koryciński
  • Czerwona fasola z puszki

Dodatkowo 2 cukinie lub ulubiony makaron lub kasza.

Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą i makaronem z cukinii

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło klarowane. Dynie myjemy, można obrać (choć dyni piżmowej nie trzeba obierać) i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło kawałki dyni i podsmażamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy pomidory umyte i przekrojone na pół (wykrawamy i wyrzucamy środek) oraz imbir starty na tarce o grubych oczkach i dalej smażymy. Na koniec dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz ocet balsamiczny i jeszcze chwilę podsmażamy. Dolewamy dwie szklanki wody i chwilę (około 10 minut gotujemy do miękkości dyni).

Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą i makaronem z cukinii

Doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy, sos gęstnieje. Na koniec dodajemy odsączoną i opłukaną z zalewy czerwoną fasolę. Sos gotowy.

Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą i makaronem z cukinii

Cukinie obieramy za pomocą obieraczki Julienne w paski, można też nożem ale należy starać się kroić jak najbardziej cienko. Zagotowujemy wodę, lekko solimy a następnie na chwilę (dosłownie na 10 sekund) wrzucamy do garnka paski cukinii. Odcedzamy i wykładamy na talerz.

Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą i makaronem z cukinii

Polewamy sosem z fasolą i posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem korycińskim.  Sos dyniowy – jesienny z czerwoną fasolą podany z makaronem z cukinii gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *