Spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką to danie z cyklu – szybko, zdrowo i smacznie. Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy, czy jako kolacja.

Danie lekkie, warzywne, bardzo kolorowe i bezglutenowe (w wersji z makaronem ryżowym). W wersji wegetariańskiej można zrobić spring rollsy bez kurczaka. Świetnie komponują się też z mango, awokado czy ogórkiem.

Spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką

Składniki (na około 10 sztuk):

  • 10 sztuk arkuszy papieru ryżowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego (pokrojony w paski i podsmażony na łyżce masła klarowanego z dodatkiem łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry, łyżeczki sosu sojowego)
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół średniej wielkości cukinii
  • 1 marchewka
  • Około 65 g makronu ryżowego (u mnie makaron mie noodles)
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść rukoli lub sałaty masłowej
  • Liście z jednej cykorii

Na sos:

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • Szczypta cukru
  • Szczypta papryki ostrej mielonej
  • Pół łyżeczki octu ryżowego

Wodę podgrzać i rozpuść w niej cukier, dodać pozostałe składniki sosu i gotowe.

Spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką

Przygotowanie:

Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw, ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę i sosu sojowego, na łyżce masła klarowanego, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, aby kurczak nie był surowy i dusimy aż do odparowania wody. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w słupki aż do zmięknięcia.
Marchewkę kroimy na pół a następnie w cienkie plastry. Makaron przygotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przygotowujemy na talerzu.

Spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką

Na drugi talerz wlewamy odrobinę wody przegotowanej w której będziemy moczyć papier ryżowy.

Spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką

Na środku zmoczonego arkusza papieru ryżowego nakładamy kolejno liść cykorii, kawałki kurczaka, paprykę, makaron, kawałki cukinii, marchewkę, a na koniec sałatę lub rukolę. Całość zwijamy jak naleśnik. Warto gotowe spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką układać na talerzu z odrobiną oliwy z oliwek, aby nie przyklejały się do talerza. Podajemy z sosem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *