Spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką to danie z cyklu – szybko, zdrowo i smacznie. Świetnie nadaje się jako posiłek do pracy, czy jako kolacja.
Danie lekkie, warzywne, bardzo kolorowe i bezglutenowe (w wersji z makaronem ryżowym). W wersji wegetariańskiej można zrobić spring rollsy bez kurczaka. Świetnie komponują się też z mango, awokado czy ogórkiem.
Składniki (na około 10 sztuk):
- 10 sztuk arkuszy papieru ryżowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka zagrodowego (pokrojony w paski i podsmażony na łyżce masła klarowanego z dodatkiem łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki curry, łyżeczki sosu sojowego)
- Pół czerwonej papryki
- Pół średniej wielkości cukinii
- 1 marchewka
- Około 65 g makronu ryżowego (u mnie makaron mie noodles)
- 2 ząbki czosnku
- Garść rukoli lub sałaty masłowej
- Liście z jednej cykorii
Na sos:
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- Szczypta cukru
- Szczypta papryki ostrej mielonej
- Pół łyżeczki octu ryżowego
Wodę podgrzać i rozpuść w niej cukier, dodać pozostałe składniki sosu i gotowe.
Przygotowanie:
Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem przypraw, ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę i sosu sojowego, na łyżce masła klarowanego, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, aby kurczak nie był surowy i dusimy aż do odparowania wody. Następnie na tej samej patelni podsmażamy cukinię pokrojoną w słupki aż do zmięknięcia.
Marchewkę kroimy na pół a następnie w cienkie plastry. Makaron przygotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki przygotowujemy na talerzu.
Na drugi talerz wlewamy odrobinę wody przegotowanej w której będziemy moczyć papier ryżowy.
Na środku zmoczonego arkusza papieru ryżowego nakładamy kolejno liść cykorii, kawałki kurczaka, paprykę, makaron, kawałki cukinii, marchewkę, a na koniec sałatę lub rukolę. Całość zwijamy jak naleśnik. Warto gotowe spring rollsy z kurczakiem, cukinią i papryką układać na talerzu z odrobiną oliwy z oliwek, aby nie przyklejały się do talerza. Podajemy z sosem. Smacznego!