Kiedyś podroby z kurczaka nie kojarzyły mi się jakoś szczególnie wyśmienicie. Wątróbka, żołądki, czy to w ogóle powinno się jeść? Pewnie, że mama wciskała mi wątróbkę w dzieciństwie, bo dużo żelaza itd., ale nie czerpałam z jej jedzenia jakichś szczególnych wrażeń smakowych.

Żołądki drobiowe duszone  sosie grzybowym
Żołądki drobiowe duszone w sosie grzybowym

Dziś na obiad żołądki drobiowe w sosie grzybowym, a w zasadzie w sosie własnym, ale dodatkowo podduszone z grzybami. Żołądki drobiowe polubiłam podczas wyjazdu do Paryża. Krótki pobyt w Paryżu i wizyta w restauracji Le Chateau Landon na nowo odkryła mi ten smakołyk. Przy okazji polecam wszystkim szukającym niezłego jedzenia w okolicach dworca Gare du Nord w Paryżu.

Żołądki drobiowe duszone w sosie grzybowym to fajna odmiana od mięsa na przykład z piersi kurczaka czy wieprzowiny, które są zdecydowanie bardziej popularne, a poza tym mają sporą zawartość białka, niewiele tłuszczu i są bardzo tanie (około 6 zł za kilogram), więc to dodatkowe plusy. Nie każdy jednak potrafi je przyrządzić, a to naprawdę proste, może trochę czasochłonne.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • Kilogram świeżych żołądków drobiowych
  • 6 grzybków suszonych
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, papryka słodka mielona
  • Marchewka
  • Kawałek selera
  • Mała cebula
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Żołądki dokładnie myjemy, obrabiamy z tłuszczu i zanieczyszczeń, kroimy na drobne kawałki (to dość czasochłonne zajęcia). Zalewamy gorącą wodą, aż do zakrycia i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, szczyptę soli, łyżeczkę papryki słodkiej oraz ziele angielskie (4 kropki), liście laurowe (2 duże listki) i dusimy przez około 40 minut.

Następnie dodajemy podsmażoną delikatnie cebulkę i grzybki wraz z wodą, w której się moczyły (wcześniej należy suszone grzybki oczyścić i namoczyć na parę godzin).

Gotujemy jeszcze 20 minut, dodajemy pieprz i sól do smaku oraz śmietanę. W tym czasie wywaru z żołądków i grzybów jest na tyle, że śmietana zagęści sos. Można też śmiało nie dodawać grzybków, też będzie bardzo smacznie. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Naprawdę pycha!

Żołądki drobiowe duszone  sosie grzybowym
Żołądki drobiowe duszone sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *