Smaczna, pożywna, zdrowa i bardzo rozgrzewająca zupa buraczkowa z soczewicą i cynamonem. Idealna na zimowy dzień, pełna błonnika, witamin i minerałów.
O tym, że buraki są bardzo zdrowe nie trzeba chyba pisać. Dlatego polecam szybką w przygotowaniu zupę buraczkową z soczewicą i cynamonem.
Dodatek działającego przeciwwirusowo i antybakteryjnie cynamonu oraz pełnej białka i błonnika soczewicy wzbogaci tylko smak buraków. To mikstura idealna w walce z niedokrwistością, bo zarówno buraki jak i soczewica czerwona mają właściwości poprawiające profil krwi.
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 większa marchewka bądź 2 mniejsze
- Kawałek selera
- Około 10 cm białej części pora
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 3 garści czerwonej soczewicy
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki octu jabłkowego, może być opcjonalnie ocet spirytusowy, ale jest mniej polecany
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar mięsny. Można również warzywny. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Buraki, marchewkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do wywaru. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej por posiekany na drobno. Zawartość patelni dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy ocet i przyprawy oraz soczewicę i gotujemy jeszcze chwilę do miękkości soczewicy. To zajmie około 10 minut. Uwaga: soczewicę czerwoną można szybko rozgotować. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!