Smaczna, pożywna, zdrowa i bardzo rozgrzewająca zupa buraczkowa z soczewicą i cynamonem. Idealna na zimowy dzień, pełna błonnika, witamin i minerałów.

Zupa buraczkowa z soczewicą i cynamonem

O tym, że buraki są bardzo zdrowe nie trzeba chyba pisać. Dlatego polecam szybką w przygotowaniu zupę buraczkową  z soczewicą i cynamonem.

Dodatek działającego przeciwwirusowo i antybakteryjnie cynamonu oraz pełnej białka i błonnika soczewicy wzbogaci tylko smak buraków. To mikstura idealna w walce z niedokrwistością, bo zarówno buraki jak i soczewica czerwona mają właściwości poprawiające profil krwi.

Składniki:

  • 2 l wywaru mięsnego
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 większa marchewka bądź 2 mniejsze
  • Kawałek selera
  • Około 10 cm białej części pora
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 garści czerwonej soczewicy
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu jabłkowego, może być opcjonalnie ocet spirytusowy, ale jest mniej polecany
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Zupa buraczkowa z soczewicą i cynamonem
Zupa buraczkowa z soczewicą i cynamonem

Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar mięsny. Można również warzywny. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Buraki, marchewkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, dorzucamy do wywaru. Na patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej por posiekany na drobno. Zawartość patelni dodajemy do wywaru. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy ocet i przyprawy oraz soczewicę i gotujemy jeszcze chwilę do miękkości soczewicy. To zajmie około 10 minut. Uwaga: soczewicę czerwoną można szybko rozgotować. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *