Sezon na truskawki trwa. Polecam przepis na szybką kolację z wykorzystaniem tych smacznych owoców – letnia sałatka z fetą, rzodkiewką i truskawkami.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- główka małej wielkości sałaty, na przykład masłowej (może być rukola)
- pęczek świeżej rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- pół kostki sera typu feta
- 250 g świeżych truskawek
- na dressing: 4 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju krokoszowego, 1 łyżeczka miodu gryczanego
- świeże listki mięty (garść)
- garść podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dużej miski. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę, podobnie ser feta i wszystko wrzucamy do miski. Na koniec dodajemy truskawki pokrojone na pół, ziarna słoneczka podprażone na suchej patelni, posypujemy liśćmi mięty i polewamy dressingiem powstałym z wymieszania składników. Doprawiamy szczyptą pieprzu i gotowe. Smacznego!