To danie polecane dla wszystkich mięsożerców. Bardzo smaczne, pożywne i sycące – bitki wołowe w sosie własnym.
Składniki (na około 4 porcje):
- około ½ kg wołowiny
- olej z pestek winogron
- 3 ząbki czosnku
- mąka
- śmietana 12 procent
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- oregano, zioła prowansalskie, , kozieradka, rozmaryn, papryka słodka mielona, majeranek
- kasza gryczana
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry, które nieco rozbijamy tłuczkiem, ale nie tak bardzo jak na kotlety schabowe. W moździerzu ucieramy przyprawy i nacieramy nimi kotlety. Zostawiamy na 2 godziny w lodówce pod przykryciem.
Do garnka wlewamy olej i podsmażamy na nim pokrojony w plastry czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Wyjmujemy i na tym samym oleju obsmażamy z dwóch stron kolejno do zarumienienia kotlety obtoczone w mące pszennej.
Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek wcześniej przesmażone, dolewamy wody tak aby zakryła mięso i dusimy w garnku na wolnym ogniu około 3 godziny, w trakcie gotowania podlewamy nieco wodą, gdyby wyparowała. Ja do wołowiny używam szybkowaru. Gotowanie wołowiny skraca się wtedy do około 35-40 minut. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Soli lepiej nie dodawać na początku gotowania, bo wołowina twardnieje i staje się gumowata.
Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany, hartując ją wcześniej w kubeczku z dodatkiem sosu. Sos powinien zgęstnieć pod wpływem mąki, w której obtoczone były bitki. Podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego!