Zielone inspiracje, czyli gnocchi szpinakowe. To trochę takie polskie kopytka, tylko mają nieco inny kształt i odrobinę inny sposób przygotowania. Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem polecają się na smaczny obiad.

Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem
Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem

ZOBACZ TAKŻE: KLUSKI LENIWE Z CYNAMONEM

Do przygotowania gnocchi używamy, podobnie jak przy kopytkach, świeżo ugotowanych ziemniaków. Można ugotować je także dzień wcześniej, wtedy przygotowanie gnocchi zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki (na około 4 porcje):

  • około kilogram ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • mąka pszenna, najlepiej włoska, ale może być każda inna
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • garść szpinaku
  • parmezan
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki nieco studzimy i obieramy ze skórki. Najlepsza jest odmiana bardziej sypkich ziemniaków – te bardziej „mokre” się nie nadają, będą wymagały od nas dodania większej ilości mąki ziemniaczanej. Następnie obrane ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lubpo prostu blendujemy.

Gnocchi szpinakowe

Szpinak chwilę podduszamy na patelni i blendujemy, a następnie dodajemy do ziemniaków. Do uzyskanej zielonej masy dodajemy białko jaja, sól, pieprz, stopniowo mąkę i wyrabiamy.

Ciężko jest określić, ile mąki będzie potrzebne. Wszystko zależy od tego, jak mokre były ziemniaki, u mnie na niecały kilogram ziemniaków wyszła szklanka mąki pszennej i łyżka ziemniaczanej. Może się jednak zdarzyć, że potrzebne będzie więcej.

Ciasto ma mieć jednolitą, bardzo zwartą konsystencję i nie powinno rozpadać się. Następnie z masy formujemy wałeczki, takie same jak na kopytka i odcinamy za pomocą noża kluseczki o szerokości 2 cm, które lekko przyciskamy widelcem dla zaznaczenia charakterystycznego wzoru.

Każda kluska musi być dobrze obtoczona niewielką ilością mąki, aby nie sklejały się w czasie oczekiwania na gotowanie. Kluski gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

Wyjmujemy około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Gnocchi szpinakowe można podać z masłem lub oliwą z oliwek, albo sosem balsamicznym – wszystko wedle uznania. Równie pysznie smakują posypane po prostu startym parmezanem, z odrobiną rozpuszczonego masła. Gnocchi szpinakowe z masłem i parmezanem gotowe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.