Bułeczki z ziemniakami wypiekane są z mąki żytniej oraz pszennej, z dodatkiem ziemniaków, które pozwolą bułkom na dłużej zachować świeżość. Bardzo smaczne, idealne na śniadanie, dlatego polecam wypróbować przepis, który pochodzi ze strony przepisnachleb.pl.
Składniki (na około 10 sztuk):
• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 3 łyżki letniej wody
• 250 g mąki pszennej typ 550
• 200 g pszennej razowej typ 2000
• pół łyżki soli
• 1 jajko
• 50 g masła
• 4 ugotowane ziemniaki
• 150 g letniej wody
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy w miseczce z cukrem i łyżkami letniej wody. Mieszamy do połączenia składników. Oba rodzaje mąki mieszamy z solą, jajkiem, roztopionym masłem, ziemniakami przeciśnięte przez praskę i wodą. Zagniatamy ciasto przez około 8 minut, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, gdy będzie zbyt kleiste można dodać trochę mąki pszennej. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na około godzinę, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie dzielimy na 10 części i formujemy z każdej bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie bułki na wierzchu nacinamy „na krzyż”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza opcja góra i dół) na około 30 minut. Smacznego!