Sezon grzybowy w pełni, dlatego dziś kolejna z serii zup-kremów, czyli  krem z kurek. Bardzo smaczny, sycący, a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu ze względu na małą liczbę składników.  Polecam!

Krem z kurek
Krem z kurek

Grzyby to nie jest jakieś szczególne bogactwo składników odżywczych, jednak czasem walory kulinarne biorą górę. W kurkach możemy znaleźć jedynie odrobinę witamin B1, C, czy E, podobnie jak i niewielką ilość cynku, jodu, wapnia i potasu. Jednak ich wyjątkowy i delikatny smak rekompensuje te braki.

Krem z kurek
Krem z kurek

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • Około 400 g świeżych kurek
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • Szczypta soli, pieprzu i pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki śmietany 18 procent
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na patelni. Gdy się trochę zarumieni dorzucamy grzyby i podsmażamy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie gotujemy wywar, dodajemy obrane i pokrojone na cztery części ziemniaki i marchewkę, a po kwadransie także kurki z cebulą. Wszystko gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy śmietanę. Na koniec blendujemy na krem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *