Sezon grzybowy w pełni, dlatego dziś kolejna z serii zup-kremów, czyli krem z kurek. Bardzo smaczny, sycący, a przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu ze względu na małą liczbę składników. Polecam!
Grzyby to nie jest jakieś szczególne bogactwo składników odżywczych, jednak czasem walory kulinarne biorą górę. W kurkach możemy znaleźć jedynie odrobinę witamin B1, C, czy E, podobnie jak i niewielką ilość cynku, jodu, wapnia i potasu. Jednak ich wyjątkowy i delikatny smak rekompensuje te braki.
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- Około 400 g świeżych kurek
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- Szczypta soli, pieprzu i pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki śmietany 18 procent
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę siekamy na drobno i podsmażamy na patelni. Gdy się trochę zarumieni dorzucamy grzyby i podsmażamy przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie gotujemy wywar, dodajemy obrane i pokrojone na cztery części ziemniaki i marchewkę, a po kwadransie także kurki z cebulą. Wszystko gotujemy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami do smaku. Dodajemy śmietanę. Na koniec blendujemy na krem. Smacznego!