Sezon truskawkowy cały czas trwa, moce przerobowe są duże, dlatego dziś pomysł na deser z tymi przepysznymi owocami. Krucha tarta z budyniem i truskawkami – smaczna i świetna jako dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki (na formę do tarty o średnicy 28 cm):
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła (wychłodzone w lodówce)
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 60 g cukru trzcinowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń waniliowy bądź śmietankowyi 0,5 l mleka do jego ugotowania
- pół kilograma truskawek
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajek, cukru, cukru waniliowego i ekstraktu z wanilii wyrabiamy ciasto. Wyrabianie trwa krótko, ciasto można schłodzić w lodówce przez godzinę, ja jednak nie miałam czasu i od razu przystąpiłam do wylepiania nim formy do tarty.
Dokładnie wylepiamy spód i brzegi z 2/3 masy ciasta. 1/3 przyda się do wykończenia ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (dolne plus górne grzanie) na 20 minut.
W tym czasie gotujemy budyń. Truskawki obieramy i z 2/3 porcji robimy mus blendując je z dodatkiem łyżki cukru trzcinowego.
Pozostałą część kroimy w plastry. Po 20 minutach wyjmujemy ciasto i wylewamy na nie budyń (może być ciepły, to nie ma znaczenia, bo spód jest gorący), a następnie mus truskawkowy, który jest dość rzadki, a na nim rozkładamy na całej powierzchni truskawki pokrojone w plastry. Ciasto wykańczamy 1/3 pozostawionego kawałka masy odrywając od niego fragmenty i rozrzucając na masie budyniowo-truskawkowej. Całość pieczemy jeszcze przez 15-20 minut przy tych samych opcjach piekarnika, co poprzednio.
Ciasto najlepiej smakuje po wychłodzeniu w lodówce. Pycha!