I znów danie z cyklu na szybko i zdrowo. Bez mięsa, bardzo smacznie. Dziś moja ukochana cukinia w roli głównej i makaron castellane.

Makaron z cukinią
Makaron z cukinią

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 spora cukinia
  • 250 g makaronu castellane
  • 6 pieczarek
  • 4 cm białej części pora
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki wody
  • szklanka startego żółtego sera, dowolny rodzaj
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente, około 8 minut. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plaster na 4 części. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Por kroimy na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cukinię, obsmażamy dokładnie, następnie dorzucamy pieczarki i cały czas mieszając podsmażamy, po około 5 minutach dolewamy oliwę z oliwek, dorzucamy por oraz czosnek, wszystko podsmażamy kolejne 5 minut.

Na koniec dolewamy pół szklanki wody i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę do zagęszczenia i doprawiamy solą i pieprzem. W ostatnim etapie wrzucamy ugotowany al dente makaron i posypujemy wszystko serem. Chwilę jeszcze zapiekamy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *