I znów danie z cyklu na szybko i zdrowo. Bez mięsa, bardzo smacznie. Dziś moja ukochana cukinia w roli głównej i makaron castellane.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 spora cukinia
- 250 g makaronu castellane
- 6 pieczarek
- 4 cm białej części pora
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki wody
- szklanka startego żółtego sera, dowolny rodzaj
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, około 8 minut. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm, a następnie każdy plaster na 4 części. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Por kroimy na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie cukinię, obsmażamy dokładnie, następnie dorzucamy pieczarki i cały czas mieszając podsmażamy, po około 5 minutach dolewamy oliwę z oliwek, dorzucamy por oraz czosnek, wszystko podsmażamy kolejne 5 minut.
Na koniec dolewamy pół szklanki wody i jeszcze chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę do zagęszczenia i doprawiamy solą i pieprzem. W ostatnim etapie wrzucamy ugotowany al dente makaron i posypujemy wszystko serem. Chwilę jeszcze zapiekamy. Smacznego!