Letnie obiady są najlepsze, bo lekkie, różnorodne, bogate w witaminy i przede wszystkim szybkie do zrobienia. Dziś na obiad pierś z indyka marynowana w ziołach i musztardzie podana z kalafiorem w panierce i makaronem ryżowym.

Pierś z indyka marynowana w ziołach i musztardzie z kalafiorem w panierce
Pierś z indyka marynowana w ziołach i musztardzie z kalafiorem w panierce

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • około 0,5 kg piersi z indyka
  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy, soli, pieprzu, rozmarynu
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej, razowej wymieszanej ze świeżo mielonym lnem
  • olej z pestek winogron do podsmażenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od zamarynowania piersi z indyka. Pierś kroimy na plastry i umieszczamy w misce.
Dodajemy musztardę, oliwę z oliwek, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy razem z mięsem i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce na około 2 godziny. W tym czasie możemy ugotować już kalafiora w lekko osolonej wodzie.

Pierś z indyka marynowana w ziołach i musztardzie z kalafiorem w panierce
Pierś z indyka marynowana w ziołach i musztardzie z kalafiorem w panierce

Po około dwóch godzinach gotujemy mięso w garnku na parze, u mnie dodatkowo w szybkowarze, przez około 20 minut, ale tak aby nie było przesuszone. Kalafiora panierujemy w bułce wymieszanej z lnem, a następnie jajku i podsmażamy na oleju z pestek winogron na złoty kolor. Lekkie, proste i smaczne. Podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną.

Makaron lub kaszę można podać  z szybkim do zrobienia sosem cydrowo-porowym. Na łyżce masła podsmażamy kawałek białej części pora. Po zarumienieniu dodajemy około 3/4 szklanki cydru i gotujemy chwilę aż do zredukowania alkoholu. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany do zagęszczenia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *