Letnie obiady są najlepsze, bo lekkie, różnorodne, bogate w witaminy i przede wszystkim szybkie do zrobienia. Dziś na obiad pierś z indyka marynowana w ziołach i musztardzie podana z kalafiorem w panierce i makaronem ryżowym.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- około 0,5 kg piersi z indyka
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- po pół łyżeczki słodkiej papryki, kurkumy, soli, pieprzu, rozmarynu
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej, razowej wymieszanej ze świeżo mielonym lnem
- olej z pestek winogron do podsmażenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od zamarynowania piersi z indyka. Pierś kroimy na plastry i umieszczamy w misce.
Dodajemy musztardę, oliwę z oliwek, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy razem z mięsem i pozostawiamy pod przykryciem w lodówce na około 2 godziny. W tym czasie możemy ugotować już kalafiora w lekko osolonej wodzie.
Po około dwóch godzinach gotujemy mięso w garnku na parze, u mnie dodatkowo w szybkowarze, przez około 20 minut, ale tak aby nie było przesuszone. Kalafiora panierujemy w bułce wymieszanej z lnem, a następnie jajku i podsmażamy na oleju z pestek winogron na złoty kolor. Lekkie, proste i smaczne. Podajemy z makaronem ryżowym lub kaszą jaglaną.
Makaron lub kaszę można podać z szybkim do zrobienia sosem cydrowo-porowym. Na łyżce masła podsmażamy kawałek białej części pora. Po zarumienieniu dodajemy około 3/4 szklanki cydru i gotujemy chwilę aż do zredukowania alkoholu. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany do zagęszczenia i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!