Jako że sezon truskawkowy w pełni, a truskawki są zdrowe i niskokaloryczne trzeba wykorzystywać je do czego tylko można. Dziś na kolację smaczna sałatka z indykiem, żółtym serem i truskawkami. Ale uwaga, truskawki mogą uczulać!
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- garść rukoli
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor malinowy
- 250 g truskawek
- mała kostka żółtego sera – może być gouda
- 125 g piersi z indyka gotowanej na parze
- na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mała łyżeczka miodu, mała łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta bazylii i ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Indyka gotujemy na parze (dobrze jest połączyć robienie tej sałatki z dniem, kiedy na obiad jest także indyk). Sałatę i rukolę myjemy i mieszamy w dużej misce. Indyka kroimy w kostkę, podobnie ser, paprykę, pomidor i wszystko dorzucamy do miski. Na koniec w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos i polewamy nim warzywa i truskawki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi do smaku.