Jako że sezon truskawkowy w pełni, a truskawki są zdrowe i niskokaloryczne trzeba wykorzystywać je do czego tylko można. Dziś na kolację smaczna sałatka z indykiem, żółtym serem i truskawkami. Ale uwaga, truskawki mogą uczulać!

Sałatka z indykiem, żółtym serem i truskawkami
Sałatka z indykiem, żółtym serem i truskawkami

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • garść rukoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor malinowy
  • 250 g truskawek
  • mała kostka żółtego sera – może być gouda
  • 125 g piersi z indyka gotowanej na parze
  • na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mała łyżeczka miodu, mała łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta bazylii i ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Indyka gotujemy na parze (dobrze jest połączyć robienie tej sałatki z dniem, kiedy na obiad jest także indyk). Sałatę i rukolę myjemy i mieszamy w dużej misce. Indyka kroimy w kostkę, podobnie ser, paprykę, pomidor i wszystko dorzucamy do miski. Na koniec w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos i polewamy nim warzywa i truskawki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *