Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i mozzarellą, czyli danie smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu.
Danie z cyklu – brak pomysłu na obiad, więc będzie pierś z kurczaka. Bardzo aromatyczne, pachnące ziołami, sycące i niezbyt kaloryczne.
Składniki (porcje dla 2 osób):
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka zagrodowego
- Pół szklanki pomidorów suszonych w oleju
- 2 garści świeżej bazylii
- 1 kula mozzarelli
- Pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Po szczypcie bazylii, oregano, ziół prowansalskich
- Sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
W miseczce łączymy ze sobą przyprawy: łyżkę oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, paprykę słodką, bazylię, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sok z połowy cytryny. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nożem robimy miejsce na farsz, tzn. wbijamy nóż, ale nie do końca, żeby nie przebić na wylot, a dalej palcami rozszerzamy miejsce po nakłuciu nożem.
Filety nacieramy mieszanką przypraw z miseczki. Odstawiamy na bok. Pomidory suszone blendujemy lub tylko kroimy w kostkę (ja lubię zblendowane), mozzarellę kroimy w kostkę, bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i farszem nadziewamy piersi. Opcjonalnie koniec zabezpieczamy wykałaczkami aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy piersi z obu stron i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, opcja dolne plus górne grzanie i wstawiamy piersi na około pół godziny, czas tak naprawdę zależy od grubości piersi.
Po tym czasie wyjmujemy i pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami i mozzarellą gotowa. Smacznego!