Smaczna, prosta w wykonaniu, pożywna. Sałatka z tuńczykiem, makaronem i jajkiem. Nie jem za często tuńczyka, ale jedzony w rozsądnych ilościach i z rozsądną częstotliwością nie jest aż takim złem, zwłaszcza, że zawiera sporo witaminy D.
Tuńczyk za często nie jest wskazany ze względu na obecność metylortęci, i w nadmiarze jedzony może powodować problemy z usunięciem rtęci przez organizm, co negatywnie wpływa na układ nerwowy, dlatego uwaga na to, jak często go jemy i z jakiego źródła kupujemy!
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 250 g makaronu z pełnego ziarna (u mnie o osobliwym kształcie łosia, kupiony w sieciówce meblowej na stanowisku z jedzeniem eko)
- puszka groszku konserwowego
- spora garść ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni
- 1 świeży ogórek
- sól, pieprz wedle uznania
- dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, 1/3 łyżeczki miodu, pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente i mieszamy z tuńczykiem, groszkiem, ogórkiem pokrojonym w kostkę, ziarnami słonecznika. Składniki polewamy przygotowanym poprzez wymieszanie produktów dressingiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka kroimy na ćwiartki i podajemy już na wydzielonej porcji, na talerzu, aby się nie rozpadły. Smacznego!