Dziś obiad z kategorii kuchnia polska. Zwykle robione z mięsa wołowego, tym razem z wieprzowiny. Zrazy wieprzowe z farszem warzywno-pieczarkowym. I choć ten gatunek mięsa w zasadzie nie gości na moim stole i nie jest moim ulubionym, to muszę przyznać, że zrazy wyszły pysznie. Wbrew pozorom nie robi się długo. Rozpusta raz na jakiś czas musi być.

Zrazy wieprzowe z farszem warzywno-pieczarkowym
Zrazy wieprzowe z farszem warzywno-pieczarkowym

Składniki (na 4 zrazy):

  • 4 plastry schabu lub chudej szynki wieprzowej ok 1,5 cm szerokości, dokładnie rozbite
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 5 pieczarek
  • 3 cm kawałek białej części pora
  • sól, pieprz, łyżka papryki słodkiej mielonej
  • łyżka masła
  • nieco mąki do oprószenia
  • łyżka oleju z pestek winogron

Na sos:

  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso dokładnie rozbijamy, ale tak aby nie podziurawić kotletów. Następnie nacieramy kotlety z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię, por siekamy i dorzucamy do pieczarek.

Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię i około 5 minut wszystko przesmażamy cały czas mieszając. Po tym czasie farsz możemy zblendować i nakładamy go na rozbite mięso na całej powierzchni.

Zrazy wieprzowe z farszem warzywno-pieczarkowym
Zrazy wieprzowe z farszem warzywno-pieczarkowym

Zwijamy mięso w rulon i obtaczamy w mące. Może się rozpadać, ale nie powinno, gdyby jednak tak było, można spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką, których przed podaniem należy się pozbyć. Podobnie robimy z pozostałymi kawałkami. Następnie na patelni, na łyżce oleju z pestek winogron obsmażamy na rumiany kolor każdy zraz i przekładamy do rondla.

Zrazy zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy wszystko pod przykryciem około pół godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę do zagęszczenia, gdyby sos był za mało gęsty można dodać łyżeczkę mąki wymieszaną ze śmietaną. Podajemy z ćwikłą oraz ziemniakami z koperkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *