Dziś obiad z kategorii kuchnia polska. Zwykle robione z mięsa wołowego, tym razem z wieprzowiny. Zrazy wieprzowe z farszem warzywno-pieczarkowym. I choć ten gatunek mięsa w zasadzie nie gości na moim stole i nie jest moim ulubionym, to muszę przyznać, że zrazy wyszły pysznie. Wbrew pozorom nie robi się długo. Rozpusta raz na jakiś czas musi być.
Składniki (na 4 zrazy):
- 4 plastry schabu lub chudej szynki wieprzowej ok 1,5 cm szerokości, dokładnie rozbite
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 5 pieczarek
- 3 cm kawałek białej części pora
- sól, pieprz, łyżka papryki słodkiej mielonej
- łyżka masła
- nieco mąki do oprószenia
- łyżka oleju z pestek winogron
Na sos:
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka śmietany 12%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie rozbijamy, ale tak aby nie podziurawić kotletów. Następnie nacieramy kotlety z dwóch stron solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, pieczarki obieramy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy na patelnię, por siekamy i dorzucamy do pieczarek.
Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnię i około 5 minut wszystko przesmażamy cały czas mieszając. Po tym czasie farsz możemy zblendować i nakładamy go na rozbite mięso na całej powierzchni.
Zwijamy mięso w rulon i obtaczamy w mące. Może się rozpadać, ale nie powinno, gdyby jednak tak było, można spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką, których przed podaniem należy się pozbyć. Podobnie robimy z pozostałymi kawałkami. Następnie na patelni, na łyżce oleju z pestek winogron obsmażamy na rumiany kolor każdy zraz i przekładamy do rondla.
Zrazy zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i dusimy wszystko pod przykryciem około pół godziny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę do zagęszczenia, gdyby sos był za mało gęsty można dodać łyżeczkę mąki wymieszaną ze śmietaną. Podajemy z ćwikłą oraz ziemniakami z koperkiem. Smacznego!