Czas na słodycze. Babeczki to pomysł na szybki deser. Kiedy nie mam za dużo czasu, a mam ochotę na deser, robię babeczki. Dziś przyszło mi do głowy wykorzystanie toffifee. Skoro są przepisy wykorzystujące czekoladę, czemu by nie wykorzystać toffifee?

Babeczki z toffifee
Babeczki z toffifee

Składniki (na 12 sztuk babeczek):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 ¼ szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego drobnego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • Opakowanie toffifee
  • 1 jajko
  • Cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Przygotowanie:

W pierwszej misce mieszamy ze sobą suche produkty. Toffifee siekamy nożem na drobne kawałki i również dorzucamy do suchych produktów. Wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre produkty. Na koniec delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki – wlewamy mokre produkty do miski z suchymi.

Ciasto nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza – górne i dolne grzanie plus termoobieg. Palce lizać!

Babeczki z toffifee
Babeczki z toffifee

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *