Babka cytrynowa bezglutenowa to przepis na pyszny deser nie tylko na Wielkanoc. Łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje. Wystarczy 15 minut, trochę chęci i babka gotowa do pieczenia.

Babka to ciasto ewidentnie kojarzące się ze świętami, ale gdy upieczemy ją w zwykłej formie, na przykład typu keksówka, będzie idealnym deserem na weekend lub w razie niespodziewanej wizyty gości. Babka cytrynowa bezglutenowa wychodzi sypka i bardzo smaczna.

Babka cytrynowa bezglutenowa

Składniki (na formę do babki o średnicy małego talerza – 18 cm):

  • 90 g mąki ryżowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Starta skórka z 1 cytryny plus sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 90 g ksylitolu lub cukru pudru trzcinowego
  • 200 g masła klarowanego
  • 1 łyżka kakao lub karobu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Babka cytrynowa bezglutenowa

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (opcja dolne plus górne grzanie). Białka jaj oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na „sztywno”. Masło klarowane roztapiamy podgrzewając delikatnie na wolnym ogniu i pozostawiamy do wystygnięcia.

Babka cytrynowa bezglutenowa

W oddzielnej misce mieszamy  ze sobą mąki i przesiewamy z proszkiem do pieczenia, aby dobrze napowietrzyć. Do miski z żółtkami dodajemy ksylitol (lub cukier puder trzcinowy), cukier z wanilią  i miksujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczone masło, sok z 1 cytryny oraz startą skórkę cytrynową i dalej miksujemy. Stopniowo dodajemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia oraz kurkumę i miksujemy na gładką masę.

Babka cytrynowa bezglutenowa

Na koniec już nie za pomocą robota, ale łyżką, dodajemy ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Formę na babkę, może być też mała keksówka, smarujemy delikatnie masłem  i obsypujemy mąką kukurydzianą.

Babka cytrynowa bezglutenowa

Zawartość masy z ciastem przelewamy, pozostawiając niewielką ilość na dnie (opcjonalnie, nie trzeba, jeśli ktoś nie ma ochoty na to, aby babka miała dodatek kakaowy), do której dodajemy kakao lub karob, wszystko razem mieszamy i rozprowadzamy na wierzchu ciasta w formie tworząc łyżką dowolne kształty. Babke pieczemy około 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu babkę należy zostawić w piekarniku do wystygnięcia, gdyż może zrobić się zakalec. Po wystudzeniu i wyjęciu z formy można ją obsypać cukrem pudrem albo polać roztopioną gorzką czekoladą, czy posypać startą skórką pomarańczową lub cytrynową wedle uznania. U mnie posypana jedynie skórką pomarańczową. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *