Barszcz czerwony na zakwasie czyli samo zdrowie. Nie powinien gościć na stole tylko przy okazji świąt. To bogactwo witamin oraz minerałów, a przy tym banalnie prosty w przygotowaniu.

Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie

Do przygotowania tego barszczu potrzebny będzie zakwas, który trzeba nastawić minimum 5 dni wcześniej przed planowanym gotowaniem. Przepis na domowy zakwas buraczany dostępny tutaj.

Składniki:

  • 3 l wody
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Około 15 cm białej części pora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 goździków
  • Garść suszonych grzybów leśnych plus 5 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka miodu
  • 4 buraki
  • Sól, pieprz do smaku
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie

Przygotowanie:

Suszone grzyby namaczamy w misce z przegotowaną wodą. Buraki gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w plastry i na pół. Zagotowujemy wodę w garnku (w wersji codziennej można użyć wywaru mięsnego), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, goździki, dorzucamy ugotowane buraki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach i gotujemy około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim por oraz grzyby suszone namoczone wcześniej. Wrzucamy do garnka z burakami. Wlewamy zakwas z buraków, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy do momentu zagotowania, ale nie gotujemy już, bo barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, majerankiem do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *