Kolejna smaczna pasta, tym razem pasta z soczewicy. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania czy kolacji. Porcja dobrze przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, kwasu foliowego i taniny, która chroni organizm przed nowotworami. Świetna alternatywa dla mięsa.
Składniki:
- 200g suchej soczewicy czerwonej
- 4 pieczarki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory suszone w zalewie z oleju rzepakowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Szczypta czarnuszki
- garść orzechów nerkowca
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą w stosunku 2:1 i gotujemy przez 15 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Nerkowce namaczamy w wodzie. W międzyczasie pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na drobno. Podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego. Cebulę siekamy na drobno, dorzucamy do pieczarek i jeszcze chwile podsmażamy.
W misce umieszczamy ugotowaną soczewicę, odsączone nerkowce, podsmażone pieczarki i cebulę, pomidory suszone, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz czarnuszkę i oliwę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku, mieszamy. Na zdrowie!