Barszcz czerwony na zakwasie czyli samo zdrowie. Nie powinien gościć na stole tylko przy okazji świąt. To bogactwo witamin oraz minerałów, a przy tym banalnie prosty w przygotowaniu.

Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie

Do przygotowania tego barszczu potrzebny będzie zakwas, który trzeba nastawić minimum 5 dni wcześniej przed planowanym gotowaniem. Przepis na domowy zakwas buraczany dostępny tutaj.

Składniki:

  • 3 l wody
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Około 15 cm białej części pora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki majeranku
  • 5 goździków
  • Garść suszonych grzybów leśnych plus 5 pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka miodu
  • 4 buraki
  • Sól, pieprz do smaku
Barszcz czerwony na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie

Przygotowanie:

Suszone grzyby namaczamy w misce z przegotowaną wodą. Buraki gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w plastry i na pół. Zagotowujemy wodę w garnku (w wersji codziennej można użyć wywaru mięsnego), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, goździki, dorzucamy ugotowane buraki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach i gotujemy około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim por oraz grzyby suszone namoczone wcześniej. Wrzucamy do garnka z burakami. Wlewamy zakwas z buraków, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy do momentu zagotowania, ale nie gotujemy już, bo barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, majerankiem do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *