Barszcz czerwony na zakwasie czyli samo zdrowie. Nie powinien gościć na stole tylko przy okazji świąt. To bogactwo witamin oraz minerałów, a przy tym banalnie prosty w przygotowaniu.
Do przygotowania tego barszczu potrzebny będzie zakwas, który trzeba nastawić minimum 5 dni wcześniej przed planowanym gotowaniem. Przepis na domowy zakwas buraczany dostępny tutaj.
Składniki:
- 3 l wody
- 0,5 l zakwasu buraczanego
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Około 15 cm białej części pora
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki majeranku
- 5 goździków
- Garść suszonych grzybów leśnych plus 5 pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka miodu
- 4 buraki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Suszone grzyby namaczamy w misce z przegotowaną wodą. Buraki gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w plastry i na pół. Zagotowujemy wodę w garnku (w wersji codziennej można użyć wywaru mięsnego), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, goździki, dorzucamy ugotowane buraki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na tarce o grubych oczkach i gotujemy około 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim por oraz grzyby suszone namoczone wcześniej. Wrzucamy do garnka z burakami. Wlewamy zakwas z buraków, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewamy do momentu zagotowania, ale nie gotujemy już, bo barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem, majerankiem do smaku. Smacznego!