Dawno nie gościło u mnie ciasto drożdżowe. Dlatego dziś bułeczki maślane z przepyszną kruszonką waniliową. Trochę trzeba się naczekać na etapie wyrastania ciasta, ale naprawdę warto. Na ciepło po prostu rozpływają się w buzi.
Składniki (Bułeczki maślane – 18 sztuk):
- 3 dkg drożdży
- Około ¼ l mleka
- 6 dkg cukru trzcinowego
- 5 dkg masła
- 3-4 żółtka
- 50 dkg mąki
- Cukier waniliowy
- Szczypta soli
- ½ jaja do smarowania bułeczek
- Kruszonka: 5 dkg mąki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru, łyżka cukru waniliowego (masło z mąką siekamy, dodajemy cukier i rozgniatamy składniki widelcem aż do uzyskania kruszonki)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, zagrzewamy. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy w garnuszku z połową porcji cukru, dodajemy mleko, 25 dkg mąki, starannie mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z z pozostałym cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stapiamy.
Gdy rozczyn wyrośnie o 100 procent wlewamy do miski z mąką, solimy i wyrabiamy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto tak, aby natłoczyć jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Na koniec dolewamy delikatnie tłuszcz i wyrabiamy.
Gdy ciasto ma gładką, jednolitą, lśniącą powierzchnię kończymy wyrabianie. Z wyrobionego ciasta formujemy od razu małe, okrągłe bułeczki, układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zwiększą swoją objętość o 100 procent smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy kruszonką, lekko przyciskając ją, aby trzymała się dobrze ciasta.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (górne i dolne grzanie plus termoobieg) około 20 minut, aż bułeczki będą miały złoty kolor. Bułeczki maślane – po prostu pycha!