Dawno nie gościło u mnie ciasto drożdżowe. Dlatego dziś bułeczki maślane z przepyszną kruszonką waniliową. Trochę trzeba się naczekać na etapie wyrastania ciasta, ale naprawdę warto. Na ciepło po prostu rozpływają się w buzi.

Bułeczki maślane
Bułeczki maślane

Składniki (Bułeczki maślane – 18 sztuk):

  • 3 dkg drożdży
  • Około ¼ l mleka
  • 6 dkg cukru trzcinowego
  • 5 dkg masła
  • 3-4 żółtka
  • 50 dkg mąki
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • ½ jaja do smarowania bułeczek
  • Kruszonka: 5 dkg mąki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru, łyżka cukru waniliowego (masło z mąką siekamy, dodajemy cukier i rozgniatamy składniki widelcem aż do uzyskania kruszonki)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, zagrzewamy. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozcieramy w garnuszku z połową porcji cukru, dodajemy mleko, 25 dkg mąki, starannie mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z z pozostałym cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stapiamy.

Gdy rozczyn wyrośnie o 100 procent wlewamy do miski z mąką, solimy i wyrabiamy ciasto, dokładnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto tak, aby natłoczyć jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Na koniec dolewamy delikatnie tłuszcz i wyrabiamy.

Gdy ciasto ma gładką, jednolitą, lśniącą powierzchnię kończymy wyrabianie. Z wyrobionego ciasta formujemy od razu małe, okrągłe bułeczki, układamy na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy zwiększą swoją objętość o 100 procent smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy kruszonką, lekko przyciskając ją, aby trzymała się dobrze ciasta.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku (górne i dolne grzanie plus termoobieg) około 20 minut, aż bułeczki będą miały złoty kolor. Bułeczki maślane – po prostu pycha!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *