Chlebek bananowy to jeden z tych wypieków, które mogłabym powtarzać bez końca. Jest zdrowy, smaczny i pożywny.

Chlebek bananowy w wersji fit

Poza tym chlebek bananowy to mała liczba składników, szybkie przygotowanie i pyszny smak. Idealnie sprawdza się jako przekąska przed lub w trakcie treningu. Świetnie smakuje z masłem orzechowym lub powidłami domowej roboty.

Chlebek bananowy w wersji fit

Polecam wszystkim, którzy go nie znają. Zwłaszcza, że z powodzeniem może zastąpić pieczywo na śniadanie czy być smacznym dodatkiem do kawy. Istnieje sporo przepisów na chlebek bananowy, jednak ten jest w wersji odchudzonej, ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wykorzystanie mąki pełnoziarnistej a nie mąki niskiego typu.

 

Chlebek bananowy w wersji fit

Składniki (na formę o wymiarach 10×30 cm):

  • 5 bananów
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu lub erytrolu (można bez niczego, zwłaszcza jeśli banany są bardzo dojrzałe i słodkie)
  • Szczypta soli
  • Płatki migdałowe

Chlebek bananowy w wersji fit

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (opcja dolne i górne grzanie bez termoobiegu). Banany blendujemy w misce z jajkami i łyżką oleju.

Chlebek bananowy w wersji fit

W drugiej misce łączymy ze sobą suche składniki i dokładnie mieszamy. Następnie zawartość miski przesypujemy do mokrych produktów i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

Mieszaninę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy przez 35-40 minut. Chlebek bananowy podajemy z ulubionymi składnikami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *