Makarony z dodatkami to kategoria dań na szybko do przygotowania. Dziś propozycja na smaczny makaron ryżowy, a konkretnie czarny makaron ryżowy z wołowiną i warzywami.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 100 g makaronu ryżowego czarnego
- 100 g wołowiny bez kości extra
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka sezamu
- Przyprawy: sól, pieprz, szczypta papryki ostrej, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki garam masali
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, ważne aby był al dente. Wołowinę kroimy w cienkie paski. Na patelni, najlepiej typu wok podgrzewamy olej, następnie dorzucamy paski wołowiny i podsmażamy. W tym czasie siekamy na drobno cebulę oraz czosnek i dorzucamy do wołowiny.
Cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Paprykę kroimy w paski i także dodajemy do reszty składników. Wszystko smażymy cały czas mieszając. Doprawiamy przyprawami oprócz soli i pieprzu. Po chwili dolewamy sos sojowy i wodę. Wszystko dusimy na małym ogniu przez 5-10 minut. Na koniec dodajemy makaron i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Posypujemy sezamem i gotowe. Smacznego!